Práve čítáš:  / Cestovanie / Programy / Správy / Zaujímavosti / Oktoberfest

Oktoberfest

IMG_1535

Tento rok viac než sedem milliónov ĺudí navštívilo pivný festival.Populárny Oktoberfest sa prvý krát uskutočnil v roku 1810. Vtedy organizovali jazdecké preteky a svadbu Ľudovíta a Terezie Saroltu. Na udalosť bol pozvaný každý Mníchovčan.  Športová udalosť sa postupne premenila na pivný festival.Zaujímavosťou je, že v skutočnosti na festivale je povolené predávanie piva iba od roku 1880. 

okt.

 

Dnes už na festivale nie sú iba obyčajné stany veď v  najväčšom sa zmestí viac než 6000 ľudí. Obrovské džbány a bavorské kroje  mužov a žien tiež prispievajú k atmosfére festivalu. Asi 1600 čašníčok pracuje celý deň , aby každý dostal svoje pivo čo najrýchlejšie. Dekoratívné dievčatá s provokatívnym dekoltom niekedy udržia na tácke v rovnováhe viac než 10 kríglov.

okt6.

okt5

Dôležitý je policajný dozor v celom areály, lebo je tam veľa opitých ľudí, ktorí niekedy nevedia čo si  môžu a čo nemôžu dovoliť.  Organizátori tento rok zvíšili aj počet toalet.

Aj za menej peňazí sa môžeme cítiť dobre na festivale. Keď okrem povinného piva chceme jesť ešte aj kapustu a bravčové mäso potrebujeme cca 16 eur. Z Budapešti festival je možné navštíviť ľahko. S diaľničnou cestou je to len 713 km. Ale pozor na parkovanie! Pred areálom festivalu sú iba platené parkoviská.

okt4

okt3

okt2

okt1

okt.7