Práve čítáš:  / Správy / OTP nadácia Fáy Andrása rozvíja vzdelávací projekt EU

OTP nadácia Fáy Andrása rozvíja vzdelávací projekt EU

fay-boritó

V rámci programu Európskej Únie Erasmus + sa uskutoční 3 ročný projekt „O.K.+2007-2014” ktorý sa sústreduje na vývoj finančných vedomostí a rozširovanie vedomostí ohľadom EU v kruhu stredoeurópskej mládeže. Koordináciu  vykonáva nadácia OTP Fáy András-a ktorá spolupracuje s 2 inštitútmi s vyučovacím jazykom maďarským z Rumunska a 2 zo Slovenska. Premiéra udalosti sa uskotočnila nie len koncom novembra v stredisku nadácie v Budapešti ale aj v Nyíregyházi kde už od roku 2014 sa organizujú finančné a hospodárske tréningy.

Významným cieľom maďarskej OTP nadácie Fáy András je zvyšovanie hospodárskych a finančných znalostí maďarskej a za hranicami žijúcej maďarskej mládeže. Nakoľko európske obyvateľstvo spolu  so svojou mládežou v tomto odvetví nemá dostatočné znalosti túto aktivitu považujeme za rektifikačnú.

„Skupina dôkladne pripravených trénerov spolu s profesionálnymi manažérmi samostatne vypracovala 2 projekty oslovujúce žiakov základných a 2 oslovujúce žiakov stredných škôl, ktoré žiakom približujú svet EU. Modul sa dostal k 30 000 žiakom a využíva metódu edutainment.“- hovorila o tom vo svojom prejave manažérka projektu Dr. Sarkady-Kiss Lilla. Projekt manažérka dodala, že do programu pre v zahraničí žijúcich Maďarov zabudovali aj už existujúce moduly. Kto sa nevie zúčastniť 4 hodinového tréningu môže využiť e-learning.

fay-kép

Učivo nám s pomocou modelu obyčajnej rodiny Szabóovcov predstavuje založenie, funkciu a konštrukciu EU.- hovorila trénerka Kerényi- Kiss Zsófia.

Projekt je veľmi populárny v kruhu žiakov. Veľa žiakov sa chystá študovať a pracovať do zahraničia, a však málokto vie čo ho tam čaká. Program im rozširuje tieto vedomosti.- hovorila zástupkyňa riaditeľa strednej školy z Budapešti Giczi Imréné.

Zahraničnými partnermi projektu sú: Základná škola s vyučovacím jazykom maďarským Buzita , Základná škola s materskou školou Almágy, Internát Miklósa Székelya (Szepsiszentgyörgy, Rumunsko) a Gymnázium Csiky Gergelya ( Arad, Rumunsko).

Učiteľka Základnej školy s materskou školou Almágy, Ildikó Agócs povedala „ Aj keby naša škola nedostala dotáciu na tento projekt by sme akceptovali spoluprácu, lebo je pre nás veľmi dôležité, aby naši žiaci boli pripravení v tomto smere. “

Projekt sa bude využívať aj v Nyíregyházi a preto po Budapeštskom udalosti na druhý deň sa organizuje aj v tomto meste.